Bine ati venit pe forum. Adresa serverului este Mafya.No-Ip.Biz.
 
AcasaCalendarMembriGrupuriInregistrareConectare
Aici veti gasi tot ce vreti de la tutoriale pana la resurse si programe! Spune-le si prietenilor tai despre acest forum si vei fi recompensat! Have Fun.
Kiss Fm
Ora eXacta
ExTreaM.RO TOP
ExTreaM.RO TOP

Distribuiţi | 
 

 Dictionar hardware

In jos 
AutorMesaj
MAFYA

avatar

Mesaje : 238
Data de inscriere : 25/01/2010
Varsta : 24
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Dictionar hardware   Sam Aug 07, 2010 3:55 pm

Titlu:
Am pus aici un dictionar util. Cand nu stiti ce sa postati, consultati-l.
Am lucrat si mi-a luat ceva timp dar sunt sigur ca va fi de mare folos!

Termeni Audio

AMPLITUDINE = Caracteristica a undelor sonore care defineste nivelul sunetului la un moment dat.

ASIO(AUDIU STREAM IMPUT/OUTPUT) = Este un system protocol audio de transfer multicanal,dezvoltat de Steinberg,care permite accesul software-ului la canalele suplimentare implementate de placile de sunet moderne.Acest lucru este necesar deoarece placa de suntet standard este capabila sa redea doar sunet pe doua canale(stereo).ASIO defineste interfata pe care trebue sa foloseasca programatorii pentru a crea un driver ASIO pentru hardware.

BASS = Unda Sonora de frecventa scazuta

DOLBY = inginerul Ray Dolby a pus bazele Dolby Laboratories,care au dezvoltat in anii ?70 tehnologia Dolby Surround de redare a suntetului in filme pe 4 canale.Un pas major a fost facut de Dolby Digital,care oferea sunet pe 5.1 canale.Aceasta tehnologie si-a facut si-a facut debutul in 1992 cu filmul Batman Returns.Momentat exista Dolby Digital EX si Dolby Pro Logic II,care redau sunetul pe pana la 7.1 canale.

DB(DECIBEL) = Este unitatea de masura logaritmica folosita pentru a exprima raportul dintre puterea a doua surse sonore.

DB(DECIBEL) = este unitatea acustica de masura ce defineste puterea sunetului pe o unitate de suprafata.Un decibel este egal cu a zecea parte dintr-un bell,unitatea de masura definite duba Alexander Graham Bell.OdB este limita pe care o poate sesiza urechea umana,40dB este zgomotul dintr-o casa normala,60dB are o conversatie,85dB este nivelul mediu al unei melodi,iar avionul cu reactie produce aprox.150dB.

DTS(DIGITAL THEATER SYSTEM) = Un standard de redare a sunetului pe mai multe canale,concurrent cu Dolby.DTS foloseste algoritm cu rata de compresie mai mica a sunetului, de aici si calitatea mai buna in teorie.

EAX(ENVIROMENT THEATER SYSTEM) = Este un API care apartine Creative,care este o extensie a Direct Sound3D si care adauga elementele de pozitionare a sunetului, in spatial virtual si efecte menite a mari realismul.

DIRECT SUOND3D = Componenta a API-ului Microsoft DirectX,care se ocupa cu redarea sunetului intr-un mediu tridimensional

FIREWIRE = Interfata de transfer cu o viteza maxima de 800MB/s.Este folosita foarte mult in mediul audio/video pentru conectarea surselor de semnal la PC.

FRECVENTA = In acustica se refera la frecventa curentului alternative care,daca este aplicat unui difuzor,va emite unde sonore in spectrul urechii umane ..cam (15-20 KHz.).

MINIJACK = Conector audio stereo analogic,folosit in majoritatea sistemelor audio

MIDI(MUSICAL INTRUMENT DIGITAL INTERFACE) = Protocol de playback si inregistrare destinat sintetizatoarelor digitale,care a fost adaptat pentru PC-uri.El nu iregistreaza muzica propriu-zis,cid oar informatia despre aceasta: note musicale,tempo,sunetele fiind redate din sample-urile prezentate in wavetable.

MP3(MPEG-1 AUDIO LAYER-3) = Format de copresie a sunetului,devenit standard,care permite obtinerea unui fisier cu o dimensiune de aproximativ 10 ori mai mica decat cea a unui fiser wav,fara a pierde calitatea sunetului.

PMPO(PEAK MUSIC POWER OUTPUT) = reprezinta puterea maxima a amplificatorului unui system audio.Deoarece aceasta faloare poate fi atinsa doar pe perioade forte scurte de timp, exprimarea puterii sistemelor de boxe in wait PMPO este de fapt o modalitate a producatorilor de a induce in eroare utilizatorii asupra performantelor reale.

RMS(ROOT MEAN SQUARE) = reprezinta puterea medie a amplificatorului unui sistem audio.Deoarece aceasta valoare este o medie in timp,puterea exprimata in wait RMS constitue o masura mult mai exacta a performantelor amplificatorului.

RMS(ROOT MEAN SQAURE) = Este unitatea de masura pentru determinarea curentului sau a voltajului efectiv intr-un circuit in current alternative.Functia undei sinusoidale este ridicata la patrat,se face media in timp a aceste valori,iar in final se extrage radacina patrata din medie.Pentru o unda sinusoidala valoarea RMS este egala cu 0.707 din valoarea de varf.Pentru un system audio este o valoare care indica puterea amplificatorului.

SATELITI = Componentele unui sintem audio care redau frecventele medii si inalte

SUBWOOFER = Componenta unui sistem audio care reda frecvente joase.

RCA = Este un conector folosit impreuna cu cablurile coaxiale,cu precadere in sisteme audio.Mai nou se gaseste si in PC-uri.


S/PIF(SONY/PHILIPS DIGITAL INTERFACE) = Este un standard de transfer al informatie audio.Principalul avantaj este faptul ca nu se mai face cinverseia din digital in analog,care degradeaza calitatea semnalului.Cel mai folosit conector este RCA,insa mai exista si cablul optic ca optiune.

SNR(SIGNAL-TO-NOISE RATIO) = Este unitatea de masura a raportului dintre puterea unui semnal si zgomotul ambient.SNR-ul se exprima in dB

SPL(SOUND PRESSURE LEVEL) = Defineste puterea efectiva a unei unde sonore de frecventa scazuta,asa cum este ea perceputa de urechea umana.Tot in dB

THX = Este un standard de certificare a calitatii sunetului,dezvoltat de LucasArts,initial intalnit in cinematografe si sisteme home theater,care in present este folosit si pentru unele sisteme audio pentru PC-uri.

WAV = format de fisier audio creat de Microsoft,ce este folosit de la jocuri pana la sunet la calitate CD..Folosind initial doar penru PC-uri,formatul WAV a fost adoptat si de alte platforme,precum Macintosh.

WAVETABLE = Este o tableta cu sample-uri de mici dimnesiuni de sunete produse de mai multe instrumente musicale.Fizic este fie un chip ROM,fie un program software care incarca in memorie acest fisier audio.Sunetele dintr-un wavetable pot fi imbunatatite prin aplicarea de efecte precum reverb,chorus etc.


Placi de Baza

AGP(ACCELERATED GRAPHIC PORT) = Este o specificatie de magistrala foarte rapida dedicate plailor video.Momentat versiunea AGP 8X ofera o latime de banda de 2.1GB/s

BIOS(BASIC INPUT OUTPUT SYSTEM) = Componenta SPFTWARE stocata pe un chip ROM de memorie, care face testul componentelor sistemului in timpul initieri sistemului si contine codul interfatelor I/O


BLUETOOTH = Standard de conectare wireless intre doua dispozitive.Rata de transfer maxim de 2Mbps pe o raza de maxim 10 metri.

BUS = Set de linii HARDWARE din interiorul unui calculator prin care se transmit informati intre diverse componente

CACHE = Memorie folosita pentru accelerarea transferului datelor.Ea stocheaza informatia cel mai des accesata din RAM.

DDR(DOUBLE DAT RAM)SDRAM = Tip de memorie care transfera de 2 ori mai rapid date decat memoria SDRAM la acesi frecventa.Acest lucru este posibil deoarece memoria DDR SDRAM transfera datele pe frontal crescator al unui ciclu de tact si pe cel descrescator.

DUALCHANNEL = Chipset-uri care suporta aceasta tehnologie permit folosirea memorilor RAM in perechi de module identice pentru dublarea latimii de banda disponibile.


FIREWIRE = Standard de conectare,initial implementat doar pe platformele Apple.Ultimile varinte ofera o rata de transfer maxima de 400Mb/s pentru PC-uri si 800Mb/s pentru computerele Apple.Cele mai raspandite dispozitive Firewire sunt placile de captura si camerele video.

FSB(FRONT SIDE BUS) = Este magistrala prin care procesorul comunica cu memoria RAM si northbridge-ul.Prin multiplicarea interna a acestei frecvente rezulta cea de funcionare a procesorului.

IRDA(INFRARED DATA ARHITECTURE) = Standard de transmisie a informatilor care foloseste raze infrarosii.
LAN(LOCAL AREA NETWORK)= O retea de calculatoare care ocupa o arie de marime mica.Fiecare PC din aceasta retea este un nod si este conectat la un alt nod prin cabluri prin cabluri.

NORTHBRIDGE = Este principalul chip de pe o paca de baza si se ocupa de transferal intre processor,memorie si magistrala AGP.

PCI(PERIPHERAL COMPONENT INTERCONNECT) = Magistrala de conectare a componentelor dintr-un calculator introdusa de INTEL in 1993.Ea va fi in curand inlocuita de PCI EXPRESS.

PNP(PLUG AND PLAY) = Un set de specificatii care permite unui dispozitiv sa se configureze singur si sa functioneze fara interventia utilizatorului imediat ce este instalat in system.

POST(POWER ON SEFT TEST) = O serie de teste ce sunt executate de sistem la initializare.Se verifica memoria,tastatura,disk-urile etc.

RAID(RENUNDANT ARRAY OF INDEXPENSIVE/INDEPENDENT DISKS) = Metoda de impartire a transferului de date dintre mai multe HDD-uri pentru a mari viteza de transfer(RAID 0) sau pentru marirea securitati datelor(RAID1).Exista si varianta care combina avantajele si dezavantajele metodelor mentionate anterior.

SK2 BUS DISCONNECT = Modalitate de lucru a procesorului Athlon XP in IDLE,care este caracterizata printr-un consum redus de energie.Necesita support dn partea BIOS-urilor placilor de baza.

SERIAL ATA = Interfata de conectare pentru HDD-uri care permite o rate de transfer de 150 MB/s. Conectorii Serial ATA sunt subtiri si imbunatatesc circulatia aerului in carcasa calculatorului.

SICKET = Locul in care se monteaza procesorul.Forma acestuia difera de la platforma la platforma.Pentru Athlon XP mai este cunoscut sub numele de Socket A si pentru Pentium IV 478

SOUTHBRIDGE = Chip de placa de baza ce ofera conectivitate cu alte componente precum HDD-uri,dispozitivele USB,Firewire,tasatura,mouse-ul etc.


USB(UNIVERSAL SERIAL BUS) = Standard de conectare plug and play care in varianta 1.1 ofera o rata de transfer maxima de 12Mb/s .Versiunea 2.0 a crescut aceasta valoare la 480Mb/s.

Placi Video

AGP(ACCELERATOR GRAPHICS PORT) = Interfata bazata pe PCI dezvoltata de INTEL pentru conectarea placilor video;permite controllerului graphic acces direct la memoria sistemului.

Video IN = Conector ce permite realizarea de captura de la surse video externe(video player,DVD etc.)

TV OUT = Conector utilizat la afisarea imaginilor de pe computer pe un televizorexista 2 variante:cu 4 si 7 pini.

VIVO(VIDEO IN VIDEO OUT) = Conector ce permite realizarea de captura si editare video.

COPMOSITE VIDEO = Tip de semnal video in care intreaga informatie este compacta(semnal de rosiu,verde si albastru uneori chiar si sunetul.)

S-VIDEO(SUPER VIDEO) = Tehnologie de transmitere a semnalului video prin impartirea in doua semnale separate,unul pentru culoare(crominanta) si unul pentru luminozitate(luminanta).

GPU(GRAPHIC PROCESSING UNIT) = Process single-chip utilizat pentru calculul luminii si al transformarilor geometrice din scenele 3D;primul GPU a fost realizat de NVIDIA(GeForce 256)

RAMDAC(RANDOM ACCESS MEMORY DIGITAL-TO-ANALOG CONVERTER) = Un cip de pe placa video care transforma informatia digitala in format analogic,pentru a putea fi afisata pe monitoare CRT;cu cat este mai rapid RAMDAC-UL cu atat ratele de reimprospatare(refresh) sunt mai mari.

PIXEL SHADER = Program scris in Cg(C?for graphics,limbaj asemanator C?-ului) care este executat de procesorul graphic(GPU) si care proceseaza pixeli,oferind o libertate mai mare de creatie pentru dezvoltatori de jocuri.

VERTEX SHADER = Functie de procesare grafica al carei rol este de a manipula date lagate de vertex-uri intr-un plan XYZ prin calcule matematice asupra unui obiec;datele oferite de catre Vertex Shader sunt utilizate cu precadere de Pixel Shader.

DVI(DIGITAL VISUAL INTERFACE)= Tip de interfata utilizata pentru conectarea la monitoarele LCD(transferal de date se face in semnal digital)

DUALHEAD = Capacitatea placilor video de a afisa imagini pe doua monitoare(doi conectori VGA)

UDA(UNIFIED DRIVER ARHITECTURE) = Tehnoligia NVIDIA prin care copacteaza driverii pentru o intreaga families au categorie de produse intr-o singura componenta(de exemplu:driverii Detonator mai recent Forceware se utilizeaza pentru chipseturile grafice NVIDIA de la TNT pana la GeForce).

DIRECT X = Este un API(Aplicattion Pregramming Interface),un intermediary intre software(aplicatile grafice) si componentele hardware(placa video,sunet,retea,periferice);este format din mai multe componete(Direct 3D,DirectDraw,DirectSound,DirectPlay,DirectInput,DirectMusic).

OPENGL= Un API pentru aplicatiile grafice 3D ce se ocupa doar de partea 3D(asemanea Direct 3D)

FSAA(FULL SCREEN ANTIALIASING) = Tehnologie de corectie a marginilor nefinisate(?patratoase?) in aplicatii 3D pentru cresterea calitatii 3D afisate;se poate seta din driver nivelul de corectie(2x,3x,4x,5x,6x)

AF(ANTISTROPIC FILTERING) = Procedeu de inlaturare a efectului de ceata ce apare la aplicarea texturilor pe obiecte(in functie de dimensiunule obiectului,texturile pot fi marite sau micsorate pentru a putea fi aplicate,procedeu ce scade claritratea).

OVERCLOKING = Cresterea frecventelor de functionare ala procesorului graphic/memorie in scopul obtinerii de performante superioare.

_________________
-Ba fraere...
-Taci ba ca am treaba.
-Ba esti prost?
-Taci ba ca am treaba.
-Ba tampitule ti-a luat foc casa.
-Taci ba ca am treaba.
-Da ce faci tu de esti asa ocupat?
-Am grija de foc sa nu se stinga.!
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.mafya.no-ip.com
 
Dictionar hardware
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Prima pagina :: IT Zone :: | Notiuni |-
Mergi direct la: